- Nume actual subiect: Cazinoul din Buziaș
-
Descriere:
Detaliu cu fostul Cazino din Buziaș, la finele anilor 50. Fotografia este realizată din colonada care încoanjoară curtea cazinoului și oferă un cadrul asupra curții și fațadei clădirii din secolul al XIX-lea.
- Datare subiect: 1853
- Tip imagine: monocrom
- Cod LMI: TM-II-a-A-06191
-
Observații:
Buziaș, cunoscut și ca Băile Buziaș sau Buziaș-Băi, este un oraș în județul Timiș. Este una din cele mai importante stațiuni din România. Facilitățile existente aici permit tratarea cu succes a afecțiunilor cardiovasculare, reumatismale, infecțioase și respiratorii, aerul din stațiune fiind puternic ionizat.
Localitatea a fost menționată pentru prima dată de către Carol I al Ungariei într-un document din 1321. A fost declarat oraș în 1956.
Așezarea este cunoscută încă de pe vremea romanilor, sub denumirea de Ahibis. Atestarea documentară este din secolele XIV - XV. Datorită condițiilor naturale favorabile, cu bogate izvoare de ape minerale dar și un climat blând, Buziașul a fost recunoscut ca centru balnear. La 1816 a început amenajarea primelor izvoare iar bazele stațiunii balneare fiind construite în 1819. Pentru prima dată, apele minerale au fost valorificate pentru tratament în 1838, de către balneologul sârb Georgije Čokrljan (Gheorghe Ciocârlan). În 1839 a fost declarată stațiune balenară. Între 1903 - 1907 sunt forate 12 izvoare de adâncime și se construiește fabrica de îmbuteliere a apei minerale. În 1911 este declarată ofical stațiune balneoclimaterică de interes național.
Recomandări bibliografice: 1) Liliana Roșu, Modelul arhitectural pentru funcţiunea balneară a staţiunii Buziaș, Patrimonium Banaticum, VII, 2017, p. 175 – 182, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=77735-modelul-arhitectural-pentru-functiunea-balneara-a-statiunii-buzias--patrimonium-banaticum-pb--vii-2017
2) Alexandru Rusu, Din istoria Băilor Buziaș, Muzeul National al Unirii Alba Iulia, Alba Iulia, 1973
-
Descriptori:
Cazinoul din Buziaș;
Buziaș 1;
Stațiunea Balenoclimaterică Buziaș;
monument istoric;
cazino;
urban;
clădire;
parc;
stațiune balneoclimaterică;
Buziaș;
arhitectură neoclasică;
Parcul Dendrologic Buziaș;
Parcul Central Buziaș;
- Expediată: Da
- Data expedierii: 2 aprilie 1959
- Regiune/Zona geografica /Context spatial: Banat
-
Localitate: Buziaș
- UAT: Orașul Buziaș
- Județ: Timiș
- Stat: România