Nume actual subiect: Tudor Vladimirescu: pictură realizată de Theodor Aman (1831 - 1891)
Descriere:
Portretul lui Tudor Vladimirescu reconstituit de artist după laborioase investigații. Figurat în prim-plan, în picioare, în fața cortului, conducător al pandurilor și al Revoluției de la 1821. Redat în contrapposto, cu figura răsucită din trei sferturi spre stânga, Tudor ține mâna stângă în șold și cu dreapta o sabie. Poartă cizme de piele și un costum ce combină hainele negre de eterist cu cele de pandur oltean. Ișlicul de pe cap îi marchează importanța iar giubeaua și cepchenul austere, îi accentuează importanța de lider. În fundal în dreapta, corturi și două siluete de panduri. Pictură de factură lisă, cu insistență pe detalii și redarea calității materialelor (mătase, postav) într-o gamă întunecată și efecte de clarobscur.
Observații:
Theodor Aman a fost pictor, grafician, sculptor, pedagog și academician român, întemeietor al primelor școli românești de arte frumoase de la Iași și București.
Tot el a fost și inițiatorul primelor saloane de artă care au purtat denumirea de Expoziția Artiștilor în Viață, cu începere din anul 1865.
Theodor Aman reprezintă pentru istoria plasticii românești primul artist modern în adevăratul sens al cuvântului, influențând și grăbind, în același timp, prin activitatea sa în Principatele Unite ale Moldovei și Țării Românești, deschiderea spre modernitate și dezvoltarea instituțională artistică până la izbucnirea Războiului Ruso-Turc din 1877.