- Nume actual subiect: Flori: pictură realizată de Gheorghe Petrașcu
-
Descriere:
Scenă de gen cu un vas cu flori pe o masă. Se caracterizează printr-o pictură vibrantă și colorată a unui aranjament floral. Opera de artă emană o atmosferă expresivă și plină de viață, caracterizată de loviturile de pensulă îndrăznețe și paleta bogată de culori. Florile sunt conținute într-un vas rotund cu ton pământiu, care este plasat central, ținând buchetul împreună. Fundalul este întunecat și contrastează puternic cu culorile aprinse ale florilor, sporindu-le atractivitatea vizuală. Vaza este așezată pe ceea ce pare a fi o suprafață plană, posibil o masă. Este pictată cu tonuri estompate care fac buchetul colorat să iasă în evidență. Pictura folosește lovituri de pensulă groase și impasto, adăugând textură și profunzime imaginii. Există o calitate abstractă a acesteia datorită reprezentării libere a formelor și figurilor.
- Autor subiect: Gheorghe Petrașcu
- Datare subiect: 1913
- Tip imagine: color
-
Observații:
Gheorghe Petrașcu a fost un pictor și academician român, născut în 1872 la Tecuci și decedat în 1949 la București. A fost un mare colorist, care a pictat peisaje, naturi statice și portrete, cu un stil personal și expresiv. A fost influențat de Nicolae Grigorescu, dar și de arta franceză și italiană. A fost membru al Academiei Române și a expus lucrările sale în țară și în străinătate, primind numeroase premii și distincții.
Petrașcu a fost un mare colorist, care a folosit culori bogate și expresive, cu lovituri de pensulă groase și impasto. A fost inspirat de peisajele din țară și din străinătate, dar și de tradiția și arta populară românească.
Pictura „Flori” face parte din colecția Muzeului de Artă din Bacău, unde se află și alte lucrări ale lui Petrașcu, precum „Podul San Martin din Toledo”, „Vedere în portul Chioggia” sau „Curte de mănăstire la Veneția.
-
Descriptori:
Gheorghe Petrașcu;
flori;
natură statică;
natură moartă;
vas cu flori;
postmodernism;
pictură postmodernistă;
pictură in ulei;
ulei pe pânză;
pictură de șevalet;
pictură;
Muzeul Județean de Istorie și Artă Bacău;
Muzeul de Artă Bacău;
Complexul Muzeal Iulian Antonescu;
- Editura: Muzeul Județean de Istorie și Artă Bacău
- Expediată: Nu
- Regiune/Zona geografica /Context spatial: Moldova
-
Localitate: Bacău
- UAT: Municipiul Bacău
- Județ: Bacău
- Adresa actuala: Strada Nicolae Titulescu nr. 23
- Stat: România