- Nume actual subiect: 1. Muzeul Grăniceresc Năsăudean; 2. Primăria și Consiliul Local Năsăud; 3. Intrarea în orașul Năsăud; 4. Catedrala „Sfântul Nicolae”
-
Descriere:
Vedere ce surprinde o colecție de instantanee din orașul Năsăud și împrejurimile sale. În partea superioară, în stânga, se observă Muzeul Grăniceresc Năsăudean, distingându-se în centru bustul lui Vasile Nașcu. În dreapta muzeului este prezentat un cadru din centrul orașului, ce surprinde clădirea primăriei iar în partea dreaptă a colajului se observă un topiar în formă de litere care alcătuiesc numele orașului Năsăud, înconjurat de un mic parc. În planul inferior, în stânga, avem de-a face cu altă vedere din centrul orașului, fiind vizibilă clădirea primăriei în stânga și turlele catedralei ortodoxe „Sfântul Nicolae”, mascate parțial de vegetația unui parc în dreapta.
- Autor subiect: Corneliu Medrea; Grigore Moisil
- Datare subiect: 1762
- Tip imagine: color
- Cod LMI: BN-II-m-A-01680; BN-III-m-A-01737; BN-II-m-B-21123
-
Observații:
Muzeul Grăniceresc Năsăudean a luat ființă în anul 1931, în clădirea Cazarmei Șvarda, care a servit ca reședință a Regimentului II grăniceresc între anii 1763 - 1850. În fața muzeului a fost amplasat un bust din bronz al lui Vasile Nașcu, realizat de către sculptorul Corneliu Medrea. Vasile Nașcu, originar din Feldru, a servit cinci ani în cadrul Regimentului II grăniceresc urmând ca apoi să-și finalizeze studiile pedagogice și să devină învățător. În anul 1850 este desfințat regimul de graniță, autoritățile imperiale anulând drepturile grănicerilor asupra munților, pășunilor precum și cele două fonduri bănești, ceea ce a l-a determinat pe Vasile Nașcu să ducă o luptă pentru a transfera bunurile fostului regiment grăniceresc în folosinţa populaţiei româneşti, aceasta din urmă ajungând în posesia a aproximativ 200.000 de hectare de teritoriu montan. Vasile Nașcu va ocupa timp de 16 ani funcția de director al Fondurilor Grănicerești, alocând sume de bani pentru construirea de școli românești și susținerea financiară a elevilor.
-
Descriptori:
Muzeul Grăniceresc Năsăudean;
cazarma Șvarda;
regimentul 2 grăniceresc;
muzeu;
Vasile Nașcu;
primăria Năsăud;
primărie;
clădire administrativă;
clădire publică;
instituție de stat;
Sfântul Nicolae;
biserică ortodoxă;
centru urban;
zonă centrală;
Năsăud;
Transilvania;
România;
- Editura: Editura Meridiane
- Expediată: Da
- Data expedierii: 24 martie 1984
- Regiune/Zona geografica /Context spatial: Transilvania
-
Localitate: Năsăud
- UAT: Oraș Năsăud
- Județ: Bistriţa-Năsăud
- Adresa actuala: Bulevardul Grănicerilor nr. 19; Piața Unirii nr. 15; Piața Unirii nr. 1
- Adresa initiala: Strada Republicii nr. 13
- Stat: România