Nume actual subiect: Moș Nicolae Cobzarul: pictură realizată de Ștefan Luchian
Descriere:
Luchian l-a pictat în mai multe variante, plasîndu-l în diferite lucrări pe moș Nicolae Cobzarul, pe care îl găsea deosebit de interesant, înzestrat cu talent muzical și o "Adevărată antologie ambulantă, știe toate cîntecele vechi și pe cele lumești, zicîndu-le de mama focului", după cum îi mărturisea Luchian lui N. Pora. Este un portret de expresie, lucrat în culori de pămînt, cu o tușă largă. A. Simu l-a cumpărat în 1907, din expoziția de la Ateneu.
Observații:
Ștefan Luchian a fost un pictor român, supranumit poetul plastic al florilor.
Cu o vocație declarată încă din școala primară, l-a avut în perioada de formare ca maestru nedisputat pe Nicolae Grigorescu. Educația plastică și-a început-o la Școala de Belle-Arte, dar a fost completată la München și Paris.
Prin opera sa, Luchian s-a dovedit a fi o personalitate artistică originală, afirmându-se cu o pictură generoasă, vibrantă și care, prin paleta cromatică plină de lumină, prin poziția artistică înnoitoare, precum și printr-o scânteietoare expunere a limbajului, a reușit să transmită privitorului un mesaj umanist de mare calitate. Marele aport inovator adus de Luchian în pictura românească din acele vremuri este reprezentat de modul de transpunere a efectelor de lumină, care la el izbucnesc la fiecare tușă de culoare.