CĂRȚI POȘTALE


Colecția Andrei Ștomff

STAȚIUNEA OLIMP: 1. HOTELUL 'MARAMUREȘ'; 2. PE PLAJĂ; 3. HOTELUL 'PANORAMIC'; 4. VEDERE GENERALĂ; 5. PE LACUL 'MAMAIA'

  • Nume actual subiect: Hotel Maramureș; Hotel Panoramic; Stațiunea Olimp; Plaja Olimp; Lacul Siutghiol
  • Descriere: Colaj cu patru fotografii mici din stațiunea Olimp, așezate deasupra unei fotografii mari din județul Constanța. În sensul acelor de ceasornic, în prima imagine mică este hotelul Maramureș, înconjurat de mai multe spații cu arbori. În fața acestuia se află strada ce duce spre intrare și parcarea în care staționează câteva mașini, iar în dreapta, cele două piscine. În depărtare, de-a lungul drumurilor principale, se observă o zonă cu vegetație abundentă, plaja îngustă și marea. În a doua imagine este surprins hotelul Panoramic, vedere nocturnă. În prim-plan, în stânga se află hotelul luminat, iar în fața acestuia, o suprafață verde, un șir cu felinare aprinse, o potecă și plaja. În dreapta se observă o altă clădire și terasele cu plante ale acesteia. A treia imagine conține un peisaj marin din stațiunea Olimp. În prim-plan este marea, pe care se văd câteva ambarcațiuni gonflabile în care se află turisții, urmată de o fâșie cu stabilopozi. În spate se găsește plaja, în centrul căreia sunt situate mai multe construcții în formă de iglu, de diferite culori. În depărtare se observă complexul, o clădire albă cu un singur nivel, faleza abruptă și câteva blocuri-turn. În a patra imagine este plaja din Olimp, vedere de ansamblu. În prim-plan se află plaja aglomerată, unde se zăresc mai multe domuri colorate, iar în fața acesteia, marea. În depărtare se observă o zonă cu copaci și un hotel. În imaginea mare este lacul Siutghiol, vedere de ansamblu. În prim-plan se află lacul, iar pe suprafața acestuia, două persoane într-o ambarcațiune cu vele. În depărtare se observă malul, mulți arbori înalți și câteva clădiri.
  • Tip imagine: color
  • Observații: Hotelul Maramureș, cu 13 etaje, este unul dintre cele șapte blocuri-turn ale stațiunii Olimp, fiind situat în centrul acesteia, în imediata apropiere a plajei. Hotelul Panoramic face parte, împreună cu hotelurile Amfiteatru și Belvedere, din Phoenicia Blue View Resort, având simplu tract și fiind format din trei niveluri de cazare dispuse deasupra celui de primire și patru niveluri de cazare încastrate în taluzul falezei, situate sub acesta. Fostul Complex Amfiteatru-Panoramic-Belvedere a fost construit la începutul anilor '70, echipa de proiectare fiind formată din arhitecții Șerban Manolescu, Radu Mănăilă, Dan Ioanovici, Răzvan Florea, Simona Matei, Carmen Beldiman, Mircea Cristescu și Mircea Anania. Stațiunea balneoclimaterică Olimp, cunoscută pentru curele heliomarine, a fost construită începând cu anul 1971, sub coordonarea arhitectului Aron Solari Grimberg, amplasamentul, configurația și studiile de sistematizare pentru aceasta fiind stabilite de către Institutul de Proiectări "Carpați". Plaja din Olimp, cuprinsă între satul 23 August și stațiunea Neptun, are dimensiuni reduse și intrare în apă abruptă. Aceasta este, în partea nordică, lată și străbătută de golfuri artificiale, create pentru a împiedica eroziunea, iar în cea sudică, îngustă și mărginită de o faleză înaltă, cu vegetație bogată. Lacul Siutghiol, situat în județul Constanța, formează, împreună cu lacul Tăbăcăriei, un complex lacustru, având apă dulce și fiind delimitat de Marea Neagră printr-un cordon pe care este așezată stațiunea Mamaia. Pe suprafața acestuia se află Insula Ovidiu, iar pe faleză, Situl Arheologic din orașul cu același nume.
  • Descriptori: hotel Maramureș; hotel Panoramic; Phoenicia Blue View Resort; stațiunea Olimp; plaja Olimp; lacul Siutghiol; Olimp; municipiul Mangalia; Constanța; Dobrogea; Marea Neagră; hotel; resort; stațiune; plajă; lac; mare; litoral; sezon estival; turism; vară; peisaj marin; ambarcațiune; piscină;
  • Editura: OSETCM
  • Expediată: Da
  • Data expedierii: 17 iulie 1991

Localizare
  • Regiune/Zona geografica /Context spatial: Dobrogea
  • Localitate: Olimp
  • UAT: Municipiul Mangalia
  • Județ: Constanța
  • Adresa actuala: Strada Olimp; Strada Amfiteatru nr. 6; Olimp; Constanța
  • Stat: România

SIMILARE
4