- Nume actual subiect: Călimănești
-
Descriere:
Colaj cu vederi din stațiunea Călimănești-Căciulata (cele două imagini din registrul superior) dar și cu Mănăstirea Stânișoara (stânga - jos) și Schitul Ostrov (dreapta - jos).
- Tip imagine: color
- Cod LMI: VL-II-m-A-09698; VL-II-a-B-09699
-
Observații:
Schitul Ostrov a fost construit între anii 1518 - 1522, fiind o ctitorie a domnitorului Neagoe Basarab și a soției sale Despina. Numele de Ostrov îi vine de la faptul că este construită pe un ostrov (insuliță) a Oltului în centrul orașului - stațiune Călimănești din județul Vâlcea.
Mănăstirea Stănișoara, numită, până în secolul al XVIII-lea, Nucet, este situată la poalele Masivului Cozia, pe versantul său sudic, pe teritoriul orașului Călimănești, în județul Vâlcea. Numele mănăstirii vine de la stânele de oi ce existau în partea locului.
Complexul mănăstirii Stănișoara a fost inclus pe Lista monumentelor istorice din județul Vâlcea din anul 2015, având codul de clasificare VL-II-a-B-09699.
Sursă: Vasile Drăguț, Complexul de lucrări de cercetare, consolidare și ridicare a monumentului ostrov. Schitul Ostrov: valoare istorică și arhitectonică, Revista Monumentelor Istorice și de Artă, XIII, 2, 1982, p. 15-17 http://www.revistamonumenteloristorice.ro/fisiere/RMM_MIA_1982_anulXIII_Nr2-003.pdf
-
Descriptori:
urban;
clădire;
lăcaș;
de cult;
mănăstire ortodoxă;
schit;
peisaj urban;
monument;
monument istoric;
monument de cult;
Mănăstirea Stânișoara;
Schitul Ostrov;
- Editura: OSEDT
- Expediată: Nu
- Regiune/Zona geografica /Context spatial: Oltenia
-
Localitate: Călimănești
- UAT: Călimănești
- Județ: Vâlcea
- Stat: România