ARAD - PE B-DUL REPUBLICII
- Nume actual subiect: Arad - Bulevardul Revoluției
-
Descriere:
Vedere asupra Bisericii Catolice „Sfântul Anton de Padova” din fostul Bulevard al Republicii, actualul Bulevardul Revoluției și Monumentul Sfintei Treimi în prim plan, înconjurat de un perimetru de protecție din stâlpi metalici uniți prin lanțuri. În imagine apar și pietoni pe trotuarul din fața bisericii și în dreptul magazinului alăturat acesteia.
- Autor subiect: Arhitect Emil Tabacovici (Milan Tabakovits); Sculptorul arădean Kocsis Rudolf
- Datare subiect: 1911; 1901
- Tip imagine: monocrom
- Cod LMI: AR-II-m-B-00557
-
Observații:
Construită în perioada 1902-1911, Catedrala catolică din Arad, a fost proiectată de arhitectul Emil Tabacovici (Milan Tabakovits). Stilul arhitectural este o combinație între baroc și renascentism, începand cu intrarea în biserică, unde coloanele cu capiteluri corintice, susțin un antablament decorat și inscripționat deasupra intrării cu citatul „Și va fi casa mea, casa de rugaciune. Luca” 19:46. Frontonul de deasupra intrării, conține o replică a lucrării lui Michelangelo, „Pieta” și este încadrat de o arcadă decorată pe intrados cu rozete. Arhivolta este și ea decorată cu sculpturi reprezentând îngeri. Deasupra cornișei, în trei nișe separate prin mici coloane adosate, se află reprezentările Mariei, Mariei Magdalena și a lui Isus. Cupola se sprijină pe un tambur circular, prevazută cu ferestre separate de asemenea de câte două coloane în stil corintic, adosate. Monumentalitatea edificiului se poate observa și la interior, unde biserica bazată pe planul într-o singură nava, este marginita de coloane din marmură de asemenea in stil corintic, ce sustin sistemul boltit al navei.
Monumentul Sfintei Treimi a fost ridicat în fața Teatrului Municipal și a fost inaugurat la 2 iunie 1901, în prezenţa unui numeros public, a oficialităţilor oraşului şi a unor invitaţi. Demolat în 1962, a fost restaurat de sculptorul arădean Kocsis Rudolf și reaşezat în 2007 pe locul iniţial după un proiect întocmit de arhitectul Ștefan Șandor.
Axul monumentului este marcat inspirat printr-un dalaj din piatră naturală-granit, lateral, spre liniile de tramvai și un modul de gard, de protecţie, alcătuit din stâlpi de granit legaţi cu un lanţ ornamental. Spaţiul din jur este înierbat şi plantat cu arbuşti cultivaţi.
-
Descriptori:
Arad;
Bulevardul Revoluției;
obelisc;
Biserica Romano-Catolică;
Sfântul Anton de Padova;
Bulevardul Republicii;
Monument Sfânta Treime;
gard;
peisaj urban;
oraș;
stil arhitectural;
- Editura: Combinatul Poligrafic Casa Scânteii
- Expediată: Da
- Data expedierii: 22 iunie 1959
- Regiune/Zona geografica /Context spatial: Crișana
-
Localitate: Arad
- UAT: Municipiul Arad
- Județ: Arad
- Adresa actuala: Bulevardul Revoluției nr. 96A
- Adresa initiala: Bulevardul Republicii
- Stat: Republica Populară Română