- Nume actual subiect: Mausoleul eroilor din 1917; Cabana Căprioara; Teatrul Municipal „Maior Gheorghe Pastia”; Prefectura veche; Fabrica de confecții Focșani
-
Descriere:
Colaj de 5 fotografii cu locații și monumente emblematice ale orașului Focșani: Mausoleul eroilor din 1917, Cabana Căprioara, Teatrul Municipal „Maior Gheorghe Pastia”, Prefectura veche și Fabrica de confecții Focșani.
- Autor subiect: L. Harpău
- Datare subiect: 1927-1931; 1970; 1913; 1913-1926; 1963
- Tip imagine: color
- Fotograf: L. Harpău
- Cod LMI: VR-IV-m-B-06592; VN-II-m-A-06462; VN-II-m-A-06461
-
Observații:
Mausoleul a fost construit cu sprijinul Societății „Cultul Eroilor”. Proiectul a fost realizat de către arhitectul State Baloșin având ca inspirație arta bizantină. Caracteristica structurală distinctivă a mausoleului o constituie prezența a trei cupole, acoperite cu segmente metalice finisate și finalizate prin câte o lucrare plastică în formă de cruce.
Începând cu anul 1970, odată cu amenajarea în apropiere a zonei de scăldat de la Vânători, a avut loc dezvoltarea acestei zone din pădurea Petrești, și construirea Complexului Turistic Cabana Căprioara. În 1976, Muzeul Vrancea și-a manifestat dorința de a inaugura aici un spațiu etnografic. (sursa: Florin Marian Dîrdală, cercetător. https://www.ziaruldevrancea.ro/actualitatea/stiri-locale/foto-hotelul-caprioara-din-padurea-petresti-cladirea-de-care-si-au-adus-aminte-in-sfarsit-si-autoritatile-).
Clădirea Teatrului Municipal „Maior Gheorghe Pastia” a fost construită la inițiativa cadrului miliar Gheorghe Pastia. Lucrările au început în 1909 și au fost finalizate în 1913. În 2004 clădirea a suferit lucrări de renovare și consolidare. De asemenea, peisajul din fața Teatrului s-a modificat de-a lungul timpului. Piațeta a fost repavată și conține mai multe sculpturi.
Clădirea consiliului Popular Municipal din Focșani sau fost Prefectură a fost constuită în perioada 1913-1926 după planurile arhitectului Simion Vasilescu.
Fabrica de confecții funcționează din anul 1963. În momentul săude vârf, înainte de 1989, avea peste 5.000 de angajaţi.
-
Descriptori:
clădire;
oraș;
peisaj urban;
mausoleu;
monument istoric;
Cabana Căprioara;
cabană;
turism;
Consiliul Popular;
Focșani;
Casa orășenească de cultură;
Teatrul Municipal „Maior Gheorghe Pastia”;
clădire;
monument;
bust;
industrie;
fabrică;
textile;
- Editura: Editura Meridiane
- Expediată: Da
- Data expedierii: 24 martie 1973
- Regiune/Zona geografica /Context spatial: Moldova
-
Localitate: Focșani
- UAT: Municipiul Focșani
- Județ: Vrancea
- Stat: Republica Socialistă România
3