- Nume actual subiect: Mausoleul eroilor din 1917; Cabana Căprioara; Teatrul Municipal „Maior Gheorghe Pastia”; Prefectura veche; Fabrica de confecții Focșani
-
Descriere:
Colaj de 5 fotografii cu locații și monumente emblematice ale orașului Focșani: Mausoleul eroilor din 1917, Cabana Căprioara, Teatrul Municipal „Maior Gheorghe Pastia”, Prefectura veche și Fabrica de confecții Focșani.
- Autor subiect: L. Harpău
- Datare subiect: 1927-1931; 1970; 1913; 1913-1926; 1963
- Tip imagine: color
- Fotograf: L. Harpău
- Cod LMI: VR-IV-m-B-06592; VN-II-m-A-06462; VN-II-m-A-06461
-
Observații:
Mausoleul a fost construit cu sprijinul Societății „Cultul Eroilor”. Proiectul a fost realizat de către arhitectul State Baloșin având ca inspirație arta bizantină. Caracteristica structurală distinctivă a mausoleului o constituie prezența a trei cupole, acoperite cu segmente metalice finisate și finalizate prin câte o lucrare plastică în formă de cruce.
Începând cu anul 1970, odată cu amenajarea în apropiere a zonei de scăldat de la Vânători, a avut loc dezvoltarea acestei zone din pădurea Petrești, și construirea Complexului Turistic Cabana Căprioara. În 1976, Muzeul Vrancea și-a manifestat dorința de a inaugura aici un spațiu etnografic. (sursa: Florin Marian Dîrdală, cercetător. https://www.ziaruldevrancea.ro/actualitatea/stiri-locale/foto-hotelul-caprioara-din-padurea-petresti-cladirea-de-care-si-au-adus-aminte-in-sfarsit-si-autoritatile-).
Clădirea Teatrului Municipal „Maior Gheorghe Pastia” a fost construită la inițiativa cadrului miliar Gheorghe Pastia. Lucrările au început în 1909 și au fost finalizate în 1913. În 2004 clădirea a suferit lucrări de renovare și consolidare. De asemenea, peisajul din fața Teatrului s-a modificat de-a lungul timpului. Piațeta a fost repavată și conține mai multe sculpturi.
Clădirea consiliului Popular Municipal din Focșani sau fost Prefectură a fost constuită în perioada 1913-1926 după planurile arhitectului Simion Vasilescu.
Fabrica de confecții funcționează din anul 1963. În momentul săude vârf, înainte de 1989, avea peste 5.000 de angajaţi. ... Vezi mai mult Vezi mai puțin
-
Descriptori:
clădire;
oraș;
peisaj urban;
mausoleu;
monument istoric;
Cabana Căprioara;
cabană;
turism;
Consiliul Popular;
Focșani;
Casa orășenească de cultură;
Teatrul Municipal „Maior Gheorghe Pastia”;
clădire;
monument;
bust;
industrie;
fabrică;
textile;
- Editura: Editura Meridiane
- Expediată: Da
- Data expedierii: 24 martie 1973
- Regiune/Zona geografica /Context spatial: Moldova
-
Localitate: Focșani
- UAT: Municipiul Focșani
- Județ: Vrancea
- Stat: Republica Socialistă România