CLUJ-NAPOCA - 1. VEDERE. 2. LUPA CAPITOLINA. 3. VEDERE DE PE CETĂȚUIE. 4. RESTAURANTUL DIN PARCUL ORAȘULUI. 5. HOTEL NAPOCA
- Nume actual subiect: Colaj cu cinci imagini din Cluj-Napoca
-
Descriere:
Un colaj alcătuit din cinci fotografii reprezentative pentru orașul Cluj-Napoca. Locurile ilustrate sunt: Piața Mihai Viteazul, cu grădinile amenajate și palatele Babos și Széki în depărtare, vedere din Parcul Cetățuia, Lupa Capitolina, restaurantul Chios, amplasat pe lacul din Parcul Central și în fața căruia se află bărcuțe, și Hotelul Napoca, privit dincolo de podul Napoca.
- Autor subiect: Emanoil Tudose; Domnica Litvin
- Datare subiect: 1921; 1970; 1896 – 1897; 1970
- Tip imagine: color
- Cod LMI: CJ-III-m-B-07814; CJ-II-a-A-07240; CJ-II-m-B-07243.04
-
Observații:
Clujul este un oraș în care au fost înregistrate urme de locuire preistorice, urmate apoi așezarea dacică Napuca, devenită după cucerirea romană Municipium Aelium Hadrianum Napoca, ridicată la rangul de capitală de provincie, apoi de colonia. În perioada medievală, Clujul, numit atunci Castrum Clus, va cunoaște o perioadă de înflorire urbană, având loc acțiunea de colonizare a sașilor și dobândirea statutului de oraș liber în 1405. După compromisul austro-ungar din 1867, orașul devine al doilea ca mărime din Regatul Ungariei și reședința comitatului Cluj. După unirea Transilvaniei cu Regatul României în 1918, orașul va fi în continuare reședința județului Cluj. El va intra din nou în componența Ungariei după Dictatul de la Viena din 1940, odată cu o parte din Transilvania și va reveni României în 1947 după Tratatul de la Paris.
La început, Cetățuia a fost o fortificație habsburgică cu scop defensiv și strategic, ridicată în secolul al XVIII-lea, având turnuri în formă de stea, o redută și un turn, bastioane ce o înconjurau și la exterior valuri de pământ. De multe ori a funcționat și ca închisoare, fiind reprezentativ momentul 1848, când mulți revoluționari au fost întemnițați aici. În perioada interbelică, Dealul Cetățuia devine zona cea mai săracă a Clujului, rău famată. Regimul comunist transformă această mahala în parcul binecunoscut de astăzi, în anii 1970, după planurile arhitectului Emanoil Tudose fiind demolate casele de pe latura estică pentru construirea Hotelului Belvedere. În prezent, din vechea fortificație mai sunt vizibile câteva clădiri, o parte din ziduri, porțile de acces din sud-est și nord și reduta, cunoscută ca Turnul Parașutiștilor.
Statuia Lupa Capitolina, o copie fidelă a monumentului de pe Capitoliu, reprezintă un dar al municipalității din Roma, oferit în 1921 și simbolizează originea latină comună a celor două țări. Ea este turnată în bronz, avându-i reprezentanți pe Romulus și Remus, iar soclul este prevăzut cu basorelieful împăratului Traian, realizată de Ettore Ferrari, și o inscripție. Statuia dezvelită în Piața Unirii, în fața statuii lui Matia Corvin, a fost mutată la Sibiu după Dictatul de la Viena din 1940, revenind în acest oraș după Al Doilea Război Mondial. A fost amplasată în 1967 în fața sediului central al Universității, apoi în 1973, în Piața Unirii, iar după restaurările efectuate de Muzeul de Istorie a Transilvaniei, a fost mutată pe Bulevardul Eroilor.
Parcul Municipal a fost deschis în 1830 cu numele Nepkert și este cel mai vechi parc din Cluj. El a fost gândit ca un loc de promenadă și a fost organizat de Asociația Parcului prin amenajarea aleilor, săparea lacului și construirea pavilionului de muzică în 1865. În 1896-1897 au fost construite pavilionul de patinaj si chioscul, proiectate de arhitectul clujean Lajos Pakey.
Ridicarea Hotelului Napoca pe malul Someșului Mic a avut loc în 1970 sub coordonarea arhitectei Domnica Litvin și sugerează prin aspectul său casa tradițională din Munții Apuseni. Fațada exterioară este una simplă, colțurile sale fiind acoperite cu plăcuțe ceramice. La nivelul restaurantului de la parter, înspre Someș, este o terasă potrivită sezonului cald.
-
Descriptori:
Cluj;
Transilvania;
Cluj-Napoca;
centru;
centru istoric;
clădire;
sculptură;
statuie;
parc;
deal;
Dealul Cetățuia;
Parcul Cetățuia;
Piața Mihai Viteazul;
Lupa Capitolina;
Parcul Municipal;
Parcul Central Simion Bărnuțiu;
restaurant;
Restaurantul Chios;
Pavilionul de Patinaj;
hotel;
Hotelul Napoca;
Domnica Litvin;
Lajos Pakey;
- Editura: Editura Meridiane
- Expediată: Da
- Data expedierii: 28 ianuarie 1976
- Regiune/Zona geografica /Context spatial: Transilvania
-
Localitate: Cluj-Napoca
- UAT: Municipiul Cluj-Napoca
- Județ: Cluj
- Adresa actuala: Bulevardul Eroilor nr. 28; Strada General Dragalina; Parcul Central Simion Bărnuțiu; Strada Octavian Goga nr. 1;
- Adresa initiala: Strada dr. Petru Groza; Parcul Municipal; Strada Józsa Béla nr. 1-3
- Stat: România
3