- Nume actual subiect: Casa dascălului: pictură realizată de Nicolae Tonitza
-
Descriere:
Peisaj postimpresionist ce înfățișează ă o scenă rustică cu o casă, un gard de lemn și niște vegetație. Stilul picturii este oarecum abstract, cu pensule mari și culori vii.
Pictura prezintă o casă cu acoperiș roșu și pereți albi. Un gard de lemn, care pare vechi și rustic, este proeminent în prim-plan. Există vegetație reprezentată prin pensule verzi în colțul din dreapta sus al picturii, posibil reprezentând copaci sau tufe. O fereastră cu obloane verzi este vizibilă pe latura casei. Solul pare inegal și este pictat în tonuri de maro și alb, indicând faptul că ar putea fi nepavat sau acoperit cu pietriș. În fundal, se poate vedea o altă structură cu acoperiș albastru în mijlocul mai multor vegetații.
Pictură în ulei pe carton. Semnată dreapta jos, cu brun: „Tonitza”. Pe verso: „Tonitza: Casa dascălului 1926 N. Tonitza”
- Autor subiect: Nicolae Tonitza
- Datare subiect: 1926
- Tip imagine: color
- Fotograf: I. Oprea
-
Observații:
Nicolae Tonitza a fost un pictor, caricaturist, litograf, gravor, ceramist, grafician și cronicar de artă român. Născut la Bârlad, în 1886, într-o familie care nu prea înțelegea dorința copilului de a desena și colora, Nicolae Tonitza își propune să vină în sprijinul copiilor și vorbește despre ei atât în creația plastică, cât și în scrierile literare și teoretice. Fin observator și bun psiholog, Tonitza a exprimat prin acorduri și simfonii de culoare variatele sentimente nutrite de copii.
-
Descriptori:
casă;
Tonitza;
artă plastică;
sat;
Muzeul de Artă;
Prahova;
Muzeul Județean de Artă Ion Ionescu-Quintus;
pictură în ulei;
ulei pe pânză;
pictură de șevalet;
postimpresionism;
pictură postimpresionistă;
peisaj;
peisaj rural;
Casa dascălului;
- Expediată: Nu
- Regiune/Zona geografica /Context spatial: Muntenia
-
Localitate: Ploieşti
- UAT: Municipiul Ploiești
- Județ: Prahova
- Adresa actuala: Bulevardul Independenţei nr. 1
- Adresa initiala: Bulevardul Gheorghe Gheorghiu Dej nr. 1
- Stat: România
7