BUCUREȘTI. ARCUL DE TRIUMF
- Nume actual subiect: Arcul de Triumf
-
Descriere:
Monumentul este fotografiat din partea de sud-est, fiind vizibilă fațada sudică și cea estică. Pe fațada sudică se găsesc două reprezentări simbolice ale Victoriei realizate de sculptorii Mac Constantinescu și Constantin Baraschi, și, între ele, testul: „DUPA SECOLE DE SUFERINTE CRESTINESTE INDURATE SI LUPTE GRELE PENTRU PASTRAREA FIINTEI NATIONALE DUPA APARAREA PLINA DE SACRIFICII A CIVILIZATIEI UMANE SE INDEPLINI DREPTATEA SI PENTRU POPORUL ROMAN PRIN SABIA REGELUI FERDINAND CU AJUTORUL INTREGEI NATIUNI SI GANDUL REGINEI MARIA.”
Pe fațada estică se găsește inscripția dedicată oamenilor politici și de cultură care au contribuit la Marea Unire: „GLORIE CELOR CE PRIN LUMINA MINTEI ȘI PUTEREA SUFLETULUI AU PREGĂTIT UNITATEA NAȚIONALĂ”.
Pe arcadă sunt inscripționate localitățile unde s-au purtat bătălii în Primul Război Mondial („CERNA”, „JIU OLT”, „DRAGOSLAVE”, „NEAJLOV”, „OITUZ”, „MĂRĂȘTI”, „MĂRĂȘEȘTI”, „RĂZOARE”, „VRANCEA”, „MUNCELU”, „COȘNA”, „BUDAPESTA”) și stema Regatului României.
- Datare subiect: 1936
- Tip imagine: color
- Cod LMI: B-II-m-A-18001
-
Observații:
Arcul de Triumf a avut mai multe etape de realizare. Prima structură a fost construită din lemn acoperit cu stucatură, în 1922. Monumentul s-a deteriorat rapid, astfel că a fost reconstruit integral între anii 1935-1936. A fost realizat din beton armat și granit de Deva după proiectul arhitectului Petre Antonescu. Inaugurarea monumentului a avut loc la 1 decembrie 1936, în prezența Regelui Carol al II-lea și a Reginei Maria.
https://www.ampt.ro/ro/monument/arcul-de-triumf-2
-
Descriptori:
monument istoric;
arc triumfal;
Republica Socialistă România;
Primul Război Mondial;
patrimoniu cultural;
- Editura: Publiturism
- Expediată: Nu
- Data tipăririi: a doua jumătate a secolului XX
- Regiune/Zona geografica /Context spatial: Muntenia
-
Localitate: București
- UAT: București
- Județ: București
- Adresa initiala: Piața Arcul de Triumf, Sector 1
- Stat: România
1