PEȘTERA URȘILOR - CHIȘCĂU (BIHOR)
- Nume actual subiect: Peștera Urșilor
-
Descriere:
Vedere din Galeria Emil Racoviță, una din cele patru galerii care formează Peștera Urșilor din Chișcău, Munții Apuseni. Surprinde turiști pe o pasarelă admirând formațiunile calcaroase spectaculoase din această galerie: stalactice, stalacmite și coloane calcaroase de diferite mărimi.
- Tip imagine: color
- Fotograf: Ion Nădrag
-
Observații:
Peștera Urșilor a fost descoperită în 1975, cu ocazia unei dinamitări executate la cariera de marmură din zonă. Este unul dintre principalele obiective turistice ale Munților Apuseni. Interiorul se distinge prin diversitatea formațiunilor de stalactite și stalagmite existente, ca și prin cantitatea impresionantă de urme și fosile ale ursului de cavernă - Ursus spelaeus - care a dispărut în urmă cu 15.000 de ani. Pe lângă acesta au mai fost descoperite și fosile de capră neagră, ibex, leu și hienă de peșteră.
Cu o lungime de peste 1.500 m, peștera se compune din galerii aflate pe două nivele. Trei dintre acestea pot fi vizitate: Galeria Oaselor, Galeria Lumânărilor și Galeria Emil Racoviță. În continuarea Galeriei Emil Racoviță se află Galeria Științifică, în care accesul este permis doar pentru speologi.
Surse: https://www.pesteraursilor.ro/; https://biblioteca-digitala.ro/?cuvinte=pestera+ursilor
-
Descriptori:
Peștera Urșilor;
peșteră;
stlactite;
stalagmite;
Galeria Emil Racoviță;
Munții Apuseni;
peisaj carstic;
galerie;
Galeria Oaselor;
Galeria Lumânărilor;
- Editura: Oficiul Național de Turism Carpați
- Expediată: Nu
- Regiune/Zona geografica /Context spatial: Crișana
-
Localitate: Chișcău
- UAT: Comuna Pietroasa
- Județ: Bihor
- Stat: România
5