- Nume actual subiect: Piața Victoriei; Palatul Culturii din Timișoara; Hotel Timișoara; Palatul Weiss; Podul Decebal; Palatul (Băile) Neptun; Instituția Prefectului și Consiliul Județean Timiș
-
Descriere:
Colaj cu patru fotografii din Timișoara. În sensul acelor de ceasornic, în prima imagine sunt Piața Victoriei și Palatul Culturii, vedere de ansamblu. În prim-plan, între bulevardele mărginite de trotuarele străbătute de șiruri cu arbori, unde circulă două tramvaie, se află spațiile acoperite cu vegetație ale Pieței Victoriei. În spatele acestora se observă Palatul Culturii, iar de-o parte și de alta, alte clădiri ale orașului. A doua imagine surprinde Palatul Culturii, Hotelul Timișoara și Palatul Weiss, vedere de ansamblu. În jumătatea superioară se află Palatul Culturii, Hotelul Timișoara și Palatul Weiss, iar în fața lor, strada unde se remarcă un tramvai. Pe latura de jos se observă o zonă cu vegetație. A treia imagine conține Podul Decebal și Palatul (Băile) Neptun, vedere de ansamblu. În primul plan, deasupra Canalului Bega mărginit de taluzurile înierbate, se află Podul Decebal, pe care se ivește un tramvai. În spate, în dreapta se remarcă Palatul (Băile) Neptun, flancat de copaci. În a patra imagine se află Instituția Prefectului și Consiliul Județean Timiș, vedere laterală. În centru se observă Instituția Prefectului și Consiliul Județean Timiș, iar în fața sa, mai mulți arbori. Urmează trotuarele pe care se plimbă locuitorii, situate de-o parte și de alta a șoselei pe care se găsește un tramvai.
- Autor subiect: Ludwig von Ybl; Ferdinand Fellner Jr.; Hermann Gottlieb Helmer; László Székely; Mathias Hubert; Adalbert Szladek; Gyözö Mihailich; Albert Kálmán Kőrössy; Victor Vlad
- Datare subiect: 1892; 1871-1875; 1931-1933; 1926-1927; 1909-1910; 1912-1914; 1938
- Tip imagine: monocrom
- Cod LMI: TM-II-s-A-06095; TM-II-m-A-06118; TM-II-a-A-06097; TM-II-a-B-06114
- Cod RAN: 155252.30
-
Observații:
Piața Victoriei, în trecut Piața Operei, a fost finalizată în anul 1892 după planurile arhitectului Ludwig von Ybl.
Palatul Culturii din Timișoara, ce adăpostește Opera Națională Română, Teatrul Național \'Mihai Eminescu\', Teatrul German de Stat și Teatrul Maghiar de Stat \'Csiky Gergely\', a fost realizat, între 1871 și 1875, de arhitecții Ferdinand Fellner Junior și Hermann Gottlieb Helmer. Având plan rectangular compus și fiind dispus pe patru niveluri, acesta face parte din Situl urban Cartierul \'Cetatea Timișoarei\'.
Hotelul Timișoara, cunoscut ca Palatul Băncilor Bănățene Unite, cu fronton specific arhitecturii caselor șvabilor din satele Banatului, a fost ridicat între 1931 și 1933 de arhitectul Mathias Hubert, fiind format din parter comercial, cinci etaje și mansardă.
Palatul Weiss a fost construit în stil Art Nouveau, între 1926 și 1927, de arhitectul László Székely, după proiectul inginerului Adalbert Szladek și are trei fațade, una principală și două laterale.
Podul Decebal, cu grinzi din beton armat, este cuprins în Ansamblul urban \'Fabric\' (II). Acesta a fost conceput, în stilul Art Nouveau, de arhitectul Albert Kálmán Kőrössy și ridicat între 1909 și 1910 după planurile inginerului Gyözö Mihailich.
Palatul (Băile) Neptun, în stil Art Nouveau, a fost construit între 1912 și 1914 de arhitectul László Székely și face parte din Ansamblul urban \'Fabric\' (II).
Instituția Prefectului și Consiliul Județean Timiș se află în Palatul Administrativ finalizat, în anul 1938, în stil modernist de arhitectul Victor Vlad.
-
Descriptori:
Piața Victoriei;
Piața Operei;
Palatul Culturii;
Teatrul Național;
Hotel Timișoara;
Palatul Băncilor Bănățene Unite;
Palatul Weiss;
Podul Decebal;
Podul Neptun;
Palatul Neptun;
Băile Neptun;
Instituția Prefectului și Consiliul Județean Timiș;
Palatul Administrativ;
Situl urban Cartierul Cetatea Timișoarei;
cartier Cetatea Timișoarei;
Ansamblul urban Fabric II;
cartier Fabric;
Ansamblul urban IX;
Timișoara;
Municipiul Timișoara;
Timiș;
Banat;
Bega;
Ludwig von Ybl;
Ferdinand Fellner;
Hermann Gottlieb Helmer;
László Székely;
Mathias Hubert;
Adalbert Szladek;
Gyözö Mihailich;
Albert Kálmán Kőrössy;
Victor Vlad;
piață;
palat;
teatru;
hotel;
pod;
baie publică;
instituție;
prefect;
consiliu;
cartier;
oraș;
cetate;
râu;
sit arheologic;
sit urban;
ansamblu urban;
monument istoric;
monument;
construcție;
clădire;
edificiu;
așezământ;
arhitect;
inginer;
stil istoricist;
stil eclectic;
stil neoromânesc;
stil modernist;
stil Art Nouveau;
curent Secession;
peisaj urban;
tramvai;
- Editura: Combinatul Poligrafic Casa Scânteii
- Expediată: Da
- Data expedierii: 18 august 1958
- Regiune/Zona geografica /Context spatial: Banat
-
Localitate: Timișoara
- UAT: Municipiul Timișoara
- Județ: Timiș
- Adresa actuala: Strada Mărășești nr. 2; Strada Mărășești nr. 1-3; Bulevardul Republicii nr. 2; Bulevardul Revoluției din 1989; Splaiul Nistrului nr. 1
- Stat: România
7