- Nume actual subiect: Instituția Prefectului și Consiliul Județean Timiș; Palatul Dauerbach; Palatul Széchenyi; Liceul Teologic Romano-Catolic \'Gerhardinum\'; Universitatea de Medicină și Farmacie \'Victor Babeș\'; Catedrala Mitropolitană din Timișoara; Piața Victoriei
-
Descriere:
Colaj cu cinci fotografii din Timișoara. În sensul acelor de ceasornic, în prima imagine se află Instituția Prefectului și Consiliul Județean Timiș, vedere laterală. În jumătatea superioară se observă Instituția Prefectului și Consiliul Județean Timiș, iar în față, strada mărginită de trotuarele cu arbori, unde se plimbă locuitorii. A doua imagine surprinde Palatul Dauerbach, vedere laterală. În partea de sus se află, flancat de copaci înalți, Palatul Dauerbach. În față se observă șoseaua pe care circulă mai multe vehicule, iar pe latura inferioară, o suprafață pavată. A treia imagine conține Palatul Széchenyi și Liceul Teologic Romano-Catolic \'Gerhardinum\', vedere panoramică. În prim-plan, în dreapta se află Palatul Széchenyi, iar în spatele lui, Liceul Teologic Romano-Catolic \'Gerhardinum\' și capela acestuia. În stânga se observă drumul principal, unde se zăresc câteva vehicule și, în capăt, un tramvai, trotuarele pe care se plimbă mai multe persoane și o zonă cu vegetație abundentă. În depărtare se remarcă alte construcții. În a patra imagine sunt Universitatea de Medicină și Farmacie \'Victor Babeș\' și Instituția Prefectului și Consiliul Județean Timiș, vedere de ansamblu. În partea de sus, în centru se află Universitatea de Medicină și Farmacie \'Victor Babeș\', având în față cărarea ce duce spre intrare, mărginită de parcele cu arbori. În jumătatea inferioară se observă, în stânga, o zonă ovală, înierbată, iar în dreapta, Instituția Prefectului și Consiliul Județean Timiș. Pe latura de jos se remarcă un tramvai. În a cincea imagine sunt Catedrala Mitropolitană din Timișoara și Piața Victoriei, vedere de ansamblu. În centru se află spațiile cu vegetație ale Pieței Victoriei, delimitate printr-o fântână arteziană, iar în spatele acestora, Catedrala Mitropolitană. De-o parte și de alta, de-a lungul străzilor pe care se zăresc două tramvaie, se observă trotuarele traversate de șiruri cu copaci, urmate de alte clădiri ale orașului.
- Autor subiect: Victor Vlad; László Székely; Ion D. Trajanescu; Tiberiu Eremie; Ludwig von Ybl
- Datare subiect: 1938; 1911-1912; 1911-1913; 1908-1909; 1924-1926; 1936-1946; 1892
- Tip imagine: monocrom
- Cod LMI: TM-II-a-B-06114; TM-II-a-A-06115; TM-II-a-A-06159; TM-II-m-A-06138
-
Observații:
Instituția Prefectului și Consiliul Județean Timiș se află în Palatul Administrativ finalizat, în anul 1938, în stil modernist de arhitectul Victor Vlad.
Palatul Dauerbach, având acoperiș supraînălțat, a fost construit între 1911 și 1912 de arhitectul László Székely.
Palatul Széchenyi, cu trei fațade și patru niveluri, a fost ridicat între 1911 și 1913 de arhitectul László Székely.
Liceul Teologic Romano-Catolic \'Gerhardinum\' face parte din Ansamblul Liceului Piarist proiectat de arhitectul László Székely și realizat din cărămidă, în stilul Art Nouveau, între 1908 și 1909.
Universitatea de Medicină și Farmacie \'Victor Babeș\', înființată la data de 30 decembrie 1944 prin Decretul numărul 660 semnat de Regele Mihai I, se află, din anul 1945, în clădirea fostului Liceu Romano-Catolic Banația, construită între 1924 și 1926 de Dieceza de Timișoara.
Catedrala Mitropolitană din Timișoara, cu hramul \'Sfinții Trei Ierarhi\' și arhitectură neoromânească ce îmbină elementele bizantine cu cele eclectice, a fost ridicată, după schițele arhitectului Ion D. Trajanescu, de constructorul Tiberiu Eremie între 1936 și 1946. Aceasta are un plan rectangular compus și structură din beton armat și deține, la subsol, o colecție de artă bisericească bănățeană veche.
Piața Victoriei, în trecut Piața Operei, a fost finalizată în anul 1892 după planurile arhitectului Ludwig von Ybl.
-
Descriptori:
Instituția Prefectului și Consiliul Județean Timiș;
Palatul Administrativ;
Palatul Dauerbach;
Palatul Széchenyi;
Palatul Societății pe Acțiuni de Construcție de Case;
Liceul Teologic Romano-Catolic Gerhardinum;
Liceul Piarist;
Universitatea de Medicină și Farmacie Victor Babeș;
Catedrala Mitropolitană;
Catedrala Mitropolitană Sfinții Trei Ierarhi;
Piața Victoriei;
Piața Operei;
Ansamblul urban IX;
Ansamblul urban interbelic Corso;
Ansamblul Liceului Piarist;
Timișoara;
Municipiul Timișoara;
Timiș;
Banat;
Bega;
Victor Vlad;
László Székely;
Ion D. Trajanescu;
Tiberiu Eremie;
Ludwig von Ybl;
instituție;
prefect;
consiliu;
palat;
liceu;
universitate;
catedrală;
lăcaș de cult;
piață;
oraș;
cetate;
râu;
ansamblu urban;
monument istoric;
monument;
construcție;
clădire;
edificiu;
așezământ;
arhitect;
inginer;
stil modernist;
stil Art Nouveau;
stil neoromânesc;
curent Secession;
peisaj urban;
tramvai;
- Editura: Combinatul Poligrafic Casa Scânteii
- Expediată: Da
- Data expedierii: ilizibilă
- Regiune/Zona geografica /Context spatial: Banat
-
Localitate: Timișoara
- UAT: Municipiul Timișoara
- Județ: Timiș
- Adresa actuala: Bulevardul Revoluției din 1989; Strada Johann Wolfgang Von Goethe nr. 2; Piața Victoriei; Bulevardul Regele Ferdinand I nr. 1; Strada Henrich Heine; Bulevardul Regele Ferdinand I
- Stat: România
6