- Nume actual subiect: Grădina Cișmigiu din București
-
Descriere:
Vedere către Podul Mare din Cișmigiu, pe timp de vară.
- Autor subiect: peisagist Wilhelm Mayer; grădinar Franz Harer
- Datare subiect: 1830; 1852-1854
- Tip imagine: monocrom
- Cod LMI: B-III-m-B-20049
-
Observații:
Cea mai veche grădină publică din București este reprezentată de Parcul Cișmigiu. Istoria sa coboară până la 1779, când domnul Țării Românești de la acea vreme - Alexandru Ipsilanti - hotărăște amenajarea a două cișmele în București. Prima cișmea, amenajată în bucata de parc dinspre strada Știrbei Vodă, a devenit faimoasă pentru balta apărută, considerată un focar de infecție.
O schimbare a survenit în anuș 1830, când generalul Pavel Kiseleff propune secarea bălții și transformarea sa într-o grădină publică. Acest lucru avea să se întâmple însă abia în anul 1847, în timpul domniei lui Gheorghe Bibescu, care-l angajează pe peisagistul Wilhelm Mayer, fostul director al Grădinilor Imperiale din Viena. În anul 1852 au loc îmbunătățiri ale grădinii, aceasta ajungând un loc popular și adesea frecventat de către artiști.
Situat în zona centrală a Bucureștiului, Parcul Cișmigiu își menține popularitatea și astăzi fiind în mare neschimbat. Acest aspect are drept consecință o deteriorare vizibilă a parcului, însă în ultimii ani s-au realizat unele schimbări, cum ar fi restaurarea și consolidarea Podului Mare (2023), care se poate admira în cartea poștală de față.
-
Descriptori:
Cișmigiu;
pod;
Podul Mare;
grădină publică;
parc;
București;
oraș;
spațiu verde;
lac;
monument istoric;
vară;
copac;
verdeață;
baltă;
- Editura: Enciclopedia Fotografică
- Expediată: Nu
- Regiune/Zona geografica /Context spatial: Muntenia
-
Localitate: Bucureşti Sectorul 1
- UAT: Municipiul Bucureşti
- Județ: Bucureşti
- Adresa actuala: Bulevardul Regina Elisabeta
- Stat: România