MUZEUL PELEȘ - CAMERA DE LUCRU
- Nume actual subiect: Castelul Peleș - Cabinetul regelui Carol I
-
Descriere:
Imaginea surprinde o parte din cabinetul de lucru. Spațiul uimește prin lambriurile din lemn de esență tare, precum și pupitrul de lucru.
- Datare subiect: 1883-1914
- Tip imagine: monocrom
- Fotograf: C.P.C.S
- Cod LMI: PH-II-m-A-16696.01
-
Observații:
Castelul Peleș a fost construit la inițiativa Regelui Carol I pentru a-i servi drept reședință de vară, investită cu funcții politice, culturale și simbolice. Între anii 1873 și 1875 a fost edificată fundația castelului Peleș. Ceremonia de punere a pietrei de temelie a reședinței a avut loc într-un cadru festiv la 10/22 august 1875. Planurile inițiale ale castelului, realizate de arhitectul Wilhelm von Doderer (1825-1900), sunt respinse de către Carol I în anul 1876, urmând să încredințeze conducerea lucrărilor pentru prima fază de construcție arhitectului german Johannes Schultz. Acesta a propus o clădire cu aspect de chalet elvețian, compusă din două etaje, decorată la exterior în stil german, Fachwerk. Lucrările de construcție ale altor corpuri, turnuri și săli au continuat până în anul 1914.
Cabinetul de lucru al Regelui Carol I a fost amenajat în anul 1883 în stilul Neorenașterii germane având decorația din lemn de nuc. Castelu a fost naționalizat în 1948 și a devenit muzeu din anul 1953. A revenit în proprietatea Casei Regale a României, sub egida Ministerului Culturii, în anul 2007.( sursa-https://peles.ro/)
-
Descriptori:
monument istoric;
mobilier sculptat;
candelabru;
regalitate;
amenajare interioară;
Renaștere germană;
- Editura: Meridiane
- Expediată: Da
- Data expedierii: 20 aprilie 1965
- Data tipăririi: a doua jumătate a secolului al XX-lea
- Regiune/Zona geografica /Context spatial: Muntenia
-
Localitate: Sinaia
- UAT: Oraș Sinaia
- Județ: Prahova
- Adresa actuala: Aleea Peleșului nr. 2
- Stat: Romania