- Nume actual subiect: Vedere din Câmpeni
-
Descriere:
Perspectivă înaltă asupra orașului Câmpeni, văzut de sus. Fotografia este făcută din pădure și surprinde atât munții din jurul localității cât și rîul Arieș aflat la marginea de sud a orașului.
- Tip imagine: color
- Fotograf: Al. Mendrea
-
Observații:
Orașul Câmpeni este o localitate cunoscută pentru frumusețea peisajului său cât și pentru personalitățile care au marcat istoria poporului român, precum Horea, Cloșca și Crișan, conducătorii răscoalei de la 1784-1785, dar mai ales pentru Avram Iancu, lider al revoluției de 1848-1849 din Transilvania.
Cîmpeni este atestat la 1587, într-un act dat de principele Transilvaniei, Sigismund Bathory, lui Nicolae Filimon din Cîmpeni, pentru a construi o moară la vărsarea râului Abrud în Arieș. După anul 1649 Cimpeniul devine capitală a domeniului montan de sus, cu satele Bistra, Albac și Vidra. La mijlocul sec. al XVIII-lea, Cîmpeniul avea 5400 locuitori, fiind cea mai populată localitate montană și având chiar mai mulți locuitori decât Alba Iulia și Târgul Mureș.
Teritoriul administrativ cuprinde în afară de orașul Cîmpeni, 21 de localități aparținătoare: Boncești, Borlești, Botești, Certege, Coasta Vâscului, Dănduț, Dealu Bistrii, Dealu Capsei, Dric, Fața Abrudului, Florești, Furduiești, Mihoiești, Motorăști, Peste Valea Bistrii, Poduri, Sorlița, Tomușești, Valea Bistrii, Valea Caselor, Vârși.
Suprafața totală a orașului cu satele aparținătoare este de 86,7 kmp, orașul se află la o altitudine de 618 m față de nivelul mării, iar numărul locuitorilor este de 8080 la recensământul din martie 2002.
-
Descriptori:
localitate;
Câmpeni;
Țara Moților;
Munții Apuseni;
așezare;
oraș;
Arieș;
Horea;
Cloșca;
Crișan;
Avram Iancu;
- Editura: Editura Meridiane
- Expediată: Nu
- Regiune/Zona geografica /Context spatial: Transilvania
-
Localitate: Câmpeni
- UAT: Oraș Câmpeni
- Județ: Alba
- Adresa actuala: Orașul Câmpeni se află în partea de nord-vest a județului Alba și în Țara Moților, în partea de vest a României, la intersecția DN 74A cu DN 75, pe râul Arieș.
- Stat: România
5