BUCUREȘTI: SEDIUL PARLAMENTULUI ȘI MITROPOLIA
- Nume actual subiect: Dealul Mitropoliei; Dealul Patriarhiei
-
Descriere:
Privire de sus asupra Dealului Mitropoliei. Pot fi observate Palatul Patriarhal, fostul sediu al Camerei Deputaților, Turnul clopotniță și Catedrala Patriarhală Sfinții Împărați Constantin și Elena.
- Tip imagine: color
- Fotograf: D. F. Dumitru
- Cod LMI: B-II-m-A-18571.01; B-II-m-A-18571.02; B-II-m-B-18571.04
-
Observații:
Dealul Mitropoliei, Dealul Patriarhiei sau Colina Bucuriei este o colină din București, un punct istoric, cultural, arhitectonic, confesional, turistic important pe harta capitalei Românei.
În anul 1655, pe locul unui mic schit de lemn, Constantin Șerban Basarab a fondat o mănăstire pe un deal acoperit cu viță de vie, în apropierea Curții Domnești (Dealul Viilor). Radu Leon, domn al Țării Românești, a reușit să o termine de construit și să o înconjoare cu un zid protector ca de cetate, întărit cu contraforți. Tot el a mutat Mitropolia de la Târgoviște la București si a transformat-o din Biserică în Catedrala mitropolitană (1668).
Turnul clopotniță al Mitropoliei a fost ridicat în anul 1698, din dorința lui Constantin Brâncoveanu de a se realiza o poartă de acces în așezământul mănăstiresc de la acea dată.
Sub această clopotniță este împușcat în 8 iunie 1862 ora 17, Barbu Catargiu, venit în Dealul Mitropoliei pentru a ține un discurs în ședința Adunării Deputaților desfășurată în incinta Camerei Deputaților din complexul de pe Dealul Mitropoliei.
-
Descriptori:
București;
peisaj;
vară;
mitropolie;
sediu;
patriarhie;
biserică;
Dealul Mitropoliei;
Dealul Patriarhiei;
;
- Editura: OSETCM
- Expediată: Nu
- Regiune/Zona geografica /Context spatial: Muntenia
-
Localitate: București
- UAT: Municipiul Bucureşti
- Județ: Bucureşti
- Stat: România
5