M.S. REGELE FERDINAND ȘI REGINA MARIA
- Nume actual subiect: Regele Ferdinand și Regina Maria
-
Descriere:
Fotografie din profil cu Regele Ferdinand și Regina Maria, așezați într-un cadru natural, în timpul șederii lor în Domeniul Coroanei de la Bicaz, în perioada 6 iulie - 25 octombrie 1918. Regina Maria poartă un costum tradițional românesc, cu voal pe cap, în timp ce regele Ferdinand I poartă costumul militar.
- Tip imagine: monocrom
-
Observații:
După ce autoritățile române au părăsit Bucureștiul ocupat, mutându-se la Iași, oraș care devenea noua capitală a României. În vara anului 1918 guvernul a propus regelui Ferdinand I să se retragă cu întreaga familie, Regina Maria, principesele Ileana, Marioara, Elisabeta si principele Nicolae, la Bicaz,
pe valea Bistriței. Familia regală a avut reședința la Bicaz în perioada 6 iulie - 25 octombrie 1918.
Maria a României (născută la 29 octombrie 1875 în Eastwell Park, Ashford, Kent, Anglia și decedată la 18 iulie 1938 la Castelul Pelișor, Sinaia, Regatul României) a fost principesă de coroană și a doua regină a României, în calitate de soție a principelui devenit ulterior regele Ferdinand I al României. A fost mama regelui Carol al II-lea. Maria, născută Marie Alexandra Victoria de Saxa-Coburg și Gotha, a fost prințesă a Marii Britanii și Irlandei, fiind nepoata reginei Victoria a Regatului Unit. Părinții săi au fost Alfred Ernest Albert de Saxa-Coburg și Gotha, duce de Edinburgh, iar mama, Maria Alexandrovna Romanova, mare ducesă a Rusiei, unica fiică a țarului Alexandru al II-lea al Rusiei.
Ferdinand I de Hohenzollern-Sigmaringen , născut la 24 august 1865 la Sigmaringen, a fost al doilea fiu al principelui Leopold de Hohenzollern, fratele mai mare al regelui Carol I și al printesei Antoaneta, infanta Portugaliei. În 1889, Ferdinand se stabilește în România, ca moștenitor prezumtiv al regelui Carol I, acesta deținând titlul de-al doilea rege al României, din 10 octombrie 1914 până la moartea sa. În timpul domniei sale s-a înfăptuit Marea Unire din 1918, punându-se astfel bazele statului național unitar român. Cu această ocazie s-au adoptat o serie de măsuri fundamentale cu scopul dezvoltării țării, cum ar fi: adoptarea votului universal, adoptarea reformei agrare și a Constituției din 1923. Activitatea sa a fost puternic influenţată de Ion I. C. Brătianu, preşedinte al Partidului Național Liberal.
Mai multe informații despre Ferdinand I puteți accesa prin link-ul:
https://peles.ro/personalitati/regele-ferdinand-i/
-
Descriptori:
Familia Regală a României;
Casa Regală a României;
Regele României;
Regele Ferdinand;
Regina Maria;
monarh;
conducător;
Bicaz;
Domeniul Coroanei de la Bicaz;
Primul Război Mondial;
- Editura: Editura Librăriei Socec & Co. S.A.
- Expediată: Nu