BISERICA „STREI” - MONUMENT DE ARHITECTURĂ ROMÂNEASCĂ (SEC. XIII)
- Nume actual subiect: Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Strei
-
Descriere:
Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Strei, vedere de la nivelul solului, din curtea bisericii. Monumentul este împrejmuit de copaci.
- Datare subiect: secolul al XIII-lea - XIV-lea
- Tip imagine: monocrom
- Cod LMI: HD-II-m-A-03452
-
Observații:
Sinteză de influențe bizantine și nord-italiene (stil gotic timpuriu), valorificate într-o manieră arhitectonică locală, biserica ortodoxă din Strei datează din a doua jumătate a sec. al XIV-lea (după unele surse circa 1270), fiind unul dintre cele mai vechi și reprezentative monumente de arhitectură transilvană.
De mici dimensiuni, construită din piatră brută, prezintă un turn-clopotniță pe fațada vestică, o navă scurtă cu boltă de scânduri și un altar dreptunghiular, boltit în cruce pe ogive masive de piatră. Odinioară pictată și la exterior, ea păstrează un valoros ansamblu de picturi murale la interior executate de maestrul Grozie: în altar „Iisus în glorie" și cortegiul apostolilor, în navă „Buna Vestire", Sfântul Nicolae și sfinții. Asemănător întru totul în ceea ce privește compoziția volumelor arhitectonice cu biserica hațegană de la Sântămăria Orlea, a cărei replică mai modestă pare să fie, lăcașul de cult din Strei, fostă capelă de curte a familiei cneziale locale (vestigiile construcțiilor medievale au fost descoperite la circa 80 m nord-vest de biserică) este alcătuit dintr-un turn clopotniță etajat (3,40 mx1,41 m), o navă dreptunghiulară inițial tăvănită (6,45x5 m) și un altar rectangular decroșat (3,22x2,80 m), toate distribuite de-a lungul axei vest-est a edificiului.
-
Descriptori:
biserică;
Strei;
medieval;
bizantin;
stil gotic timpuriu;
cruce;
turn;
- Expediată: Nu
- Regiune/Zona geografica /Context spatial: Transilvania
-
Localitate: Strei
- UAT: Oraş Călan
- Județ: Hunedoara
- Stat: România