TIMIȘOARA - 1. CATEDRALA ORTODOXĂ MITROPOLITANĂ; 2. PIAȚA VICTORIEI; 3. RECTORATUL UNIVERSITĂȚII \'POLITEHNICA\'; 4. PIAȚA UNIRII - DOMUL ROMANO-CATOLIC; 5. HOTEL CONTINENTAL; 6. FÂNTÂNA CU PEȘTI; 7. CANALUL BEGA; 8. MUZEUL BANATULUI; 9. CASA DE MODĂ
- Nume actual subiect: Catedrala Mitropolitană din Timișoara; Piața Victoriei; Palatul Culturii din Timișoara; Universitatea Politehnica Timișoara; Monumentul \'Sfânta Treime\'; Domul Romano-Catolic \'Sfântul Gheorghe\'; Hotel Continental; Fântâna cu Pești; Canalul Bega; Muzeul Național al Banatului; Modex
-
Descriere:
Colaj cu nouă fotografii din Timișoara. În imaginea mare din colțul stâng este Catedrala Mitropolitană, înconjurată de vegetație abundentă. Pe primul rând, în prima imagine sunt Piața Victoriei și Palatul Culturii, vedere de ansamblu. În prim-plan se află suprafața înierbată, acoperită cu flori a Pieței Victoriei, mărginită, în stânga, de câteva clădiri, iar în dreapta, de aleea pavată, unde se zărește un felinar. În capăt se remarcă Palatul Culturii. În a doua imagine este Universitatea Politehnica Timișoara, vedere frontală. În jumătatea superioară se află, în dreapta, Universitatea Politehnica Timișoara, iar în stânga, de-a lungul arborilor înalți, mai multe imobile. În față se ivește zona unde se plimbă locuitorii. Pe al doilea rând, în prima imagine sunt Monumentul \'Sfânta Treime\' și Domul Romano-Catolic \'Sfântul Gheorghe\', vedere de ansamblu. În prim-plan, în dreapta, pe spațiul înierbat, se află Monumentul \'Sfânta Treime\'. În spate, în centru se observă Domul Romano-Catolic \'Sfântul Gheorghe\', flancat de alte construcții. În a doua imagine se află Hotelul Continental și terasa cu umbrele a acestuia. În a treia imagine se observă Fântâna cu Pești, iar în spate, înconjurată de copaci, o clădire. Pe ultimul rând, în prima imagine este Canalul Bega. În prim-plan se află Canalul Bega, unde se zăresc câteva ambarcațiuni, mărginit de vegetație abundentă. În spate se remarcă un pod, iar în depărtare, în stânga, un palat. În a doua imagine se observă Muzeul Național al Banatului, iar în fața sa, câțiva copaci și parcarea în care staționează mai multe vehicule. În a treia imagine este Modex, vedere laterală. În partea de sus se află Modex, fosta Casă de Modă, iar în față, o suprafață pavată. În dreapta se ivește un imobil.
- Autor subiect: Ion D. Trajanescu; Tiberiu Eremie; Ludwig von Ybl; Ferdinand Fellner Jr.; Hermann Gottlieb Helmer; Lipót Baumhorn; Arnold Merbl; Johann Anton Deschan von Hannsen; Joseph Emanuel Fischer von Erlach; Gheorghe Gârleanu; Claudius Florimund de Mercy; Carol Robert de Anjou
- Datare subiect: 1936-1946; 1892; 1871-1875; 1910-1912; 1740; 1736-1774; 1971; 1957; 1728; 1308-1315
- Tip imagine: color
- Fotograf: Bialiș Alexandru & Neumann Gheorghe
- Cod LMI: TM-II-m-A-06138; TM-II-s-A-06095; TM-II-m-A-06118; TM-II-a-A-06115; TM-III-m-A-06313; TM-II-m-A-06176; TM-II-a-B-06100; TM-II-m-A-06140
- Cod RAN: 155252.30 155252.09
-
Observații:
Catedrala Mitropolitană din Timișoara, cu hramul \'Sfinții Trei Ierarhi\' și arhitectură neoromânească ce îmbină elementele bizantine cu cele eclectice, a fost ridicată, după planurile arhitectului Ion D. Trajanescu, de constructorul Tiberiu Eremie între 1936 și 1946. Aceasta are un plan rectangular compus și structură din beton armat și deține, la subsol, o colecție de artă bisericească bănățeană veche.
Piața Victoriei, în trecut Piața Operei, a fost finalizată în anul 1892 după schițele arhitectului Ludwig von Ybl.
Palatul Culturii din Timișoara, ce adăpostește Opera Națională Română, Teatrul Național \'Mihai Eminescu\', Teatrul German de Stat și Teatrul Maghiar de Stat \'Csiky Gergely\', a fost realizat, între 1871 și 1875, de arhitecții Ferdinand Fellner Junior și Hermann Gottlieb Helmer. Având plan rectangular compus și fiind dispus pe patru niveluri, acesta face parte din Situl urban Cartierul \'Cetatea Timișoarei\'.
Universitatea Politehnica Timișoara se află în Palatul Lloyd, acesta fiind ridicat între 1910 și 1912 de arhitecții Lipót Baumhorn și Arnold Merbl și inclus în Ansamblul urban interbelic \'Corso\'.
Monumentul \'Sfânta Treime\', cunoscut ca Statuia Ciumei sau Coloana Ciumei, a fost confecționat din gresie, în stil baroc, la inițiativa lui Johann Anton Deschan von Hannsen.
Domul Romano-Catolic cu hramul \'Sfântul Gheorghe\' a fost construit între anii 1736 și 1774 după proiectul arhitectului Josef Emanuel Fischer von Erlach, având arhitectură barocă realizată din cărămidă și un plan în formă de cruce latină.
Hotelul Continental, cu 12 niveluri, a fost clădit, în stil modernist, de arhitectul Gheorghe Gârleanu în 1971.
Fântâna cu Pești a fost finalizată în 1957.
Construcția Canalului Bega a început, la ordinul contelui Claudius Florimund de Mercy, în 1728.
Castelul Huniade, ridicat între 1308 și 1315, în timpul regelui Carol Robert de Anjou, de meșteri italieni și trecând prin numeroase etape de reconstrucție, este parte din Ansamblul urban II și adăpostește, în prezent, Muzeul Național al Banatului.
Modex, fosta Casă de Modă, a fost realizată în stil modernist și este inclusă în Situl urban Cartierul \'Cetatea Timișoarei\'.
-
Descriptori:
Catedrala Mitropolitană;
Catedrala Mitropolitană Sfinții Trei Ierarhi;
Piața Victoriei;
Piața Operei;
Palatul Culturii;
Teatrul Național;
Universitatea Politehnica Timișoara;
Palatul Lloyd;
Monumentul Sfânta Treime;
Statuia Ciumei;
Coloana Ciumei;
Domul Romano-Catolic Sfântul Gheorghe;
Catedrala Romano-Catolică;
Hotel Continental;
Fântâna cu Pești;
Canalul Bega;
Muzeul Național al Banatului;
Castelul Huniade;
Modex;
Casa de Modă;
Situl urban Cartierul Cetatea Timișoarei;
Ansamblul urban interbelic Corso;
Ansamblul urban II;
cartier Cetatea Timișoarei;
Timișoara;
Municipiul Timișoara;
Timiș;
Banat;
Bega;
Ion D. Trajanescu;
Tiberiu Eremie;
Ludwig von Ybl;
Ferdinand Fellner;
Hermann Gottlieb Helmer;
Lipót Baumhorn;
Arnold Merbl;
Johann Anton Deschan von Hannsen;
Joseph Emanuel Fischer von Erlach;
Gheorghe Gârleanu;
Claudius Florimund de Mercy;
Carol Robert de Anjou;
catedrală;
piață;
palat;
teatru;
universitate;
monument;
sculptură;
ansamblu statuar;
coloană;
dom;
lăcaș de cult;
hotel;
fântână;
canal navigabil;
muzeu;
castel;
cartier;
oraș;
cetate;
râu;
sit arheologic;
sit urban;
ansamblu urban;
monument istoric;
monument;
construcție;
clădire;
edificiu;
așezământ;
arhitect;
inginer;
consilier;
conte;
rege;
stil neoromânesc;
stil istoricist;
stil eclectic;
stil modernist;
stil baroc;
stil Art Nouveau;
curent Secession;
peisaj urban;
ambarcațiune;
- Editura: S.C. Preferans S.R.L. Timișoara
- Expediată: Nu
- Regiune/Zona geografica /Context spatial: Banat
-
Localitate: Timișoara
- UAT: Municipiul Timișoara
- Județ: Timiș
- Adresa actuala: Bulevardul Regele Ferdinand I; Strada Mărășești nr. 2; Piața Victoriei nr. 2; Piața Unirii; Piața Unirii nr. 12; Bulevardul Revoluţiei 1989 nr. 2A; Piața Victoriei; Piața Huniade nr. 1; Piața Iancu Huniade nr. 2
- Stat: România
1