SLĂNIC-MOLDOVA - PAVILIONUL BĂILOR
- Nume actual subiect: Pavilionul Băilor din Slănic-Moldova
-
Descriere:
Vedere cu fațada principală a hotelului Complexului Balnear Racoviță din Slănic-Moldova. Fotografia este realizată dinspre Strada Nicolae Bălcescu și surprinde și podul pietonal care trece peste râul Slănic.
- Tip imagine: monocrom
-
Observații:
Complexului Balnear Racoviță din stațiunea Slănic Moldova a fost construit intre anii 1891-1895 iar Inhalatorul in anul 1912 . Complexul Balnear Racoviță are un hotel cu 52 de camere și 12 apartamente, o Bază de tratament cu 32 de cabinete. Edificiul dispune de un restaurant cu 120 de locuri, care împreună cu Pavilionul central ocupă 2.100 mp, un Inhalator într-un corp de clădire separat (461 mp), o popicărie de 971 mp și o centrală termică (148 mp).
Complexul Racoviță este un obiectiv de importanță istorică pentru stațiune. Numele lui vine de la cel al domnitorului Constantin Cehan Racoviță (1749-1753, 1756-1757 domn al Moldovei, 1753-1756, 1763-1764 domn al Țării Românești), cel care a emis un hrisov în care, la 1 ianuarie 1757, era pomenit pentru prima oară într-un document oficial numele Văii Slănicului. Conform hrisovului, întreaga vale „și cu tot dealul de unde se scoate sare” făceau parte din moșia singurului domn din epoca fanariotă, născut dintr-o familie curat românească, la Racova (Vaslui).
Peste timp, aici serdarul Mihalachi Spiridon, cămărașul ocnelor de la Târgu Ocna, fiind la vânătoare a descoperit primul izvor de apă minerală tămăduitoare. Astfel, cu timpul a apărut stațiunea balneară Slănic, unde în perioada 1887-1912 a avut loc un proces de sistematizare și a fost construit și hotelul Racoviță, clădire monumentală care îmbină în mod fericit stilul baroc cu elemente de arhitectură românească veche.
În hotel, în primul Război Mondial a fost cantonat Comandamentul trupelor germane. La sfârșitul războiului Slănicul era aproape distrus, dar și în 1932 hotelul Racoviță era încă o ruină.
De-a lungul timpului complexul a fost una dintre atracțiile principale din Slănic Moldova datorită serviciilor de calitate oferite turiștilor.
-
Descriptori:
urban;
clădire;
hotel;
Complexul Balnear Racoviță;
pădure;
copaci;
apă curgătoare;
râul Slănic;
stațiune turistică;
stațiune balenoclimaterică;
stațiune;
Pavilionul Băilor;
Slănic-Moldova;
- Expediată: Nu
- Regiune/Zona geografica /Context spatial: Moldova
-
Localitate: Slănic Moldova
- UAT: Slănic-Moldova
- Județ: Bacău
- Adresa actuala: Strada Nicolae Balcescu nr. 16
- Stat: România
3