Nume actual subiect: Interior de atelier: pictură realizată de Gheorghe Petrașcu
Descriere:
Interior al atelierului de la Târgoviște, cu divan acoperit cu o scoarță cu motive ornamentale pe care sunt mai multe pernițe decorative. Deasupra divanului, pe perete, tablouri ale artistului. Cromatica: dominantă de ocru și brun; roșu vermillon, albastru, alburi colorate, negru. Semnat și datat dreapta jos, cu negru: G. Petrașcu 1936.
Observații:
Gheorghe Petrașcu a fost un pictor și academician român, fondator al unui curent artistic, caracterizat printr-un colorit grav, concentrat și prin forța de evocare a obiectelor și priveliștilor, prinse în mediul lor imediat.
Pentru Petrașcu, Veneția posedă o noblețe dramatică, o măreție tragică și fastuoasă, „cu străluciri de vechi relicve, ce evocă istoria vechilor palate, cu poezia lor gravă și fascinantă”. Într-o dezlănțuire a tonurilor dure, Petrașcu realizează o masă de culori tumultuoase, printr-o juxtapunere insolită a roșului stins, cu tonalități de albastru, cenușiu și brun. Această suprapunere succesivă dă pastei lui Petrașcu o structură aproape sculpturală, rugozitățile culorii influențează regimul de umbre și lumină ca accentele unui relief. Portretele - în special cele pictate în perioada 1923-1927 - produc o impresie de austeritate majestuoasă. Autoportretul din „Muzeul Zambaccian” pare a descinde din Renașterea italiană, de o gravitate solemnă dar și cu o notă de senzualitate.