CĂRȚI POȘTALE


Colecția Andrei Ștomff

CONSTANȚA - LITORAL

  • Nume actual subiect: Colaj cu cinci imagini din Constanța
  • Descriere: Cartea poștală este un colaj din cinci fotografii reprezentînd imagini din stațiunea Mamaia, oraș Constanța. În prima fotografie din partea stîngă sus, în prim-plan, se observă turiști la plajă la malul mării, iar în plan în depărtat hoteluri din Mamaia; Fotografia din colțul stânga jos arată în prim-plan trei bărbați la pescuit pe Lacul Siutghiol, iar în plan îndepărtat hoteluri din stațiunea Mamaia; A treia fotogtafie din colțul dreapta sus este realizată de pe terasa unui hotel din Mamaia, unde în plan apropiat se vede terasa, iar în plan îndepărtat un alt hotel din Mamaia; A patra fotografie din mijloc dreapta arată în prim-plan doi tineri care se plimbă pe malul mării, iar în plan îndepărtat plaja și hoteluri din Mamaia; A cincea fotografie din colțul dreapta jos este realizată la malul mării și arată în prim-plan un barbat care trage de o saltea pe care se află o femeie. În plan îndepărtat sunt alți turiști care sunt în apă și hoteluri din Mamaia pe fundal.
  • Datare subiect: 22 august 1906
  • Tip imagine: color
  • Observații: Stațiunea Mamaia a început să fie construită din necesitatea poporului român de a avea o plajă amenajată, modernă, după ce fosta plajă La Vii nu se mai putea folosi din cauza noului port maritim din 1899. Meritele primelor amenajări ale stațiunii Mamaia îi revin primarului din acea vreme, Ion Bănescu. Astfel, inaugurarea noii stațiuni (Mamaia) a avut loc pe 22 august 1906, iar turiștii din acea vreme au putut vedea primele spații turistice pe cordonul de nisip dintre mare și Siutghiol. (https://a1.ro/news/social/nu-o-sati-vina-sa-crezi-iata-cum-arata-mamaia-in-urma-cu-mai-bine-de-100-de-ani-istoria-statiunii-id787090.html); Lacul Siutghiol (Süt gölü, în traducere Lacul de lapte) are o lungime de 7,5 km si o latime de 2,5 km și este separat de mare printr-un cordon litoral, pe seama căruia a luat naștere plaja Mamaia. Fostul țărm al mării, în zona căruia s-a instalat lacul, este constituit din depozite de vârstă jurasică, cretacică și sarmațiană, reprezentate mai ales prin calcare. În partea vest a Lacului Siutghiol, în dreptul localității Ovidiu, apare o mică insulă formată din depozite de vârstă cretacică. În partea de sud a Siutghiolului se află Lacul Tăbăcăriei. Ambele lacuri conțin apă dulce, care deversează în mare în vecinătatea Institutului de Cercetări Oceanografice, nivelul său piezometric fiind cu 2.50 m deasupra celui al Mării Negre. Atât pe marginea vestică, precum și pe fundul lacului, este cunoscută prezența a numeroase izvoare de apă dulce care alimentează lacul. (https://locuridinromania.ro/judetul-constanta/orasul-constanta/lacul-siutghiol.html)
  • Descriptori: Lacul Siutghiol; plajă; soare; mare; hotel; umbrelă; colac; om; turist; undiță; pescuit; lac; turism;
  • Editura: OSEDT
  • Expediată: Da
  • Data expedierii: 17 septembrie 1972

Localizare
  • Regiune/Zona geografica /Context spatial: Dobrogea
  • Localitate: Constanța
  • UAT: Municipiul Constanța
  • Județ: Constanța
  • Stat: România

SIMILARE
STOMFF_CP_43_a_6500_litoral_Constanta; STOMFF_CP_44_r_6500_litoral_Constanta STOMFF_CP_49_a_6503_litoral_Constanta; STOMFF_CP_50_r_6503_litoral_Constanta STOMFF_CP_007_a_6544_litoral_Eforie_Nord; STOMFF_CP_008_r_6544_litoral_Eforie_Nord STOMFF_CP_013_a_6547_litoral_Eforie_Nord; STOMFF_CP_014_r_6547_litoral_Eforie_Nord STOMFF_CP_043_a_6562_litoral_Eforie_Nord; STOMFF_CP_044_r_6562_litoral_Eforie_Nord STOMFF_CP_063_a_6572_litoral_Eforie_Nord; STOMFF_CP_064_r_6572_litoral_Eforie_Nord STOMFF_CP_107_a_6594_litoral_Eforie_Nord; STOMFF_CP_108_r_6594_litoral_Eforie_Nord STOMFF_CP_189_a_6635_litoral_Eforie_Nord; STOMFF_CP_190_r_6635_litoral_Eforie_Nord